Verdieping in straatfotografie: kijken, vastleggen en reflecteren
In deze workshop maken studenten kennis met straatfotografie. Dit is een vorm van fotografie waarbij alledaagse situaties in de openbare ruimte spontaan worden vastgelegd, zonder dat er wordt ingegrepen in het moment. De studenten leren om bewuster naar hun omgeving te kijken en het juiste moment te herkennen om een foto te maken.
Tijdens de workshop leren zij ook over fotografische begrippen zoals compositie, licht, schaduw en andere beeldelementen. Ze oefenen met het toepassen van deze elementen om foto’s te maken die er visueel sterk en aantrekkelijk uitzien. Zo ontdekken ze hoe ze schoonheid kunnen vinden in de drukte en chaos van het dagelijks leven. Wat valt op? En waarom blijft een bepaalde foto je bij?
Hé jij daar!
Dat zijn de bekende woorden van Ed van der Elsken, één van de beroemdste straatfotografen van Nederland. Zo sprak hij vaak mensen aan op straat, waardoor ze recht in de camera keken. Deze manier van fotograferen zorgt voor een direct en persoonlijk beeld. Maar niet elke fotograaf werkt op deze manier. Sommige straatfotografen blijven liever op afstand. Hun foto’s laten mensen zien zonder contact te maken.
Na het fotograferen komen de studenten terug naar het museum. Daar selecteren ze hun beste beelden en presenteren deze aan elkaar. Door samen naar elkaars foto’s te kijken, leren ze kritisch te reflecteren, zowel op hun eigen werk als op dat van anderen. Zo ontwikkelen ze hun beeldende en visuele vaardigheden én leren ze om bewuster naar de wereld om zich heen te kijken. Wat valt op? Wat werkt goed? En wat kan beter?