Welke redenen zijn er om een portret van iemand te maken? Is iedere foto waar een persoon opstaat een portret en wat zijn de nuances? Hoe kan je diepgang geven aan een portretfoto en iets van de persoonlijkheid onthullen? In deze workshop onderzoek je het fenomeen portret door de tijd heen in relatie tot de toepassing en de betekenis ervan en ga je zelf aan de slag!
De workshop start met een oriëntatie op portret en op kernbegrippen als houding, achtergrond, compositie, uitsnede, licht, standpunt. Daarop volgt een korte actieve rondleiding of zelfstandige opdracht (dit kan je aangeven tijdens het boeken) in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie, waarin je je voorbereidt op de uiteindelijke maakopdracht. Al doende zal ook duidelijk worden dat portretfoto’s vroeger vooral een zo natuurgetrouw mogelijke afbeelding zijn en later steeds meer laten zien over het imago of de status van een persoon.
In het tweede deel van de workshop ga je aan de slag met het maken van een portretfoto van elkaar. Hierbij druk je in beeld uit welk stukje persoonlijkheid jij van een klasgenoot wilt laten zien. Samen denk je op een respectvolle manier na over welke band jullie met elkaar hebben en hoe je deze omzet tot interactie (enscenering). Welk verhaal en gevoel wil je als fotograaf visueel overbrengen? Welke achtergrond, houding en blik passen daarbij? Een goede wisselwerking tussen jou als fotograaf en je model is, net als in het echt, allesbepalend voor het slagen van een goed eindresultaat.
Laat je inspireren in deze workshop door onze museumdocenten die daarnaast ook professioneel fotograaf zijn.